Marie Vanaken

Oude Stokerij

Location

Campus Schoonmeersen, Gent

total floor area

754,411 m2

DESIGN

2022

PROGRAM

Photoshop, AutoCAD, Vectorworks, Sketchup en Twinmodtion.

Het project ‘Oude Stokerij’ is gelegen achter de campus Schoonmeersen in Gent. Dit hybride ontwerp combineert een buurtkeuken met een ontmoetingsplaats voor ‘Artists in residence’. Binnen één en dezelfde ruimte worden deze twee functies met elkaar verbonden. 

De buurtkeuken heeft een open karakter dat samenwerking en overleg stimuleert. Het sluit nauw aan bij het tweede concept van ‘Artists in residence’, een ruimte waar creatieve geesten samenkomen, van elkaar leren, ideeën uitwisselen en zelfs kunnen overnachten.

Dit project is het resultaat van de derde module van de Interieurvormgeving opleiding aan Kask, waarbij we gebruik maakten van de tools Photoshop, AutoCAD, Vectorworks, Sketchup en Twinmodtion.

In deze module werd het steeds belangrijker om te detailleren op 1/20. Hier werden er een aantal elementen gekozen om extra uit te vergroten en dieper in onderzoek te gaan over hoe het werkelijk in elkaar zit.

Zelf heb ik gekozen om mijn koker extra in de belangstelling te zetten aangezien dit een prominent en belangrijk element was in mijn ontwerp.

Ik heb gekozen om zeer verticaal aanwezige elementen te plaatsen in de ruimte waarrond en waarin het verhaal zich afspeelt.

In deze cilinders bevindt zich de verticale circulatie, toiletten, een voorstellingsruimte en slaapkwartieren.

Rond deze cilinders bevindt zich de buurtkeuken met verplaatsbare elementen en zit / werkplekken die wederom verplaatsbaar zijn. Dit alles zorgt ervoor dat het geheel een zeer flexibel iets wordt dat constant verandert.

P

L

A

N

N

E

N

PLANNEN

Verdieping 0

Op verdieping 0 bevindt zich de buurtkeuken, deze bestaat uit beweegbare en niet beweegbare blokken. Door middel van een rail in de vloer kunnen deze verplaatst worden en de werkplek groter of kleiner maken. Ook de tafels zijn ontworpen zodat deze verplaatst kunnen worden.

Hierdoor kun je je werkplek aanpassen naargelang de grootte van de aanwezigen en hier altijd een plekje bijmaken als dit nodig is.

Verdieping 0.5

Verdieping 0.5 is een tussenverdieping enkel aanwezig binnen de oppervlakken van de twee grootste cilinders. Hier kan een presentatie gegeven worden om zo kennis te delen.

Verdieping 1

Op verdieping 1 bevinden zich 5 slaapkwartieren met een kleine badkamer. Ook is hier een lange werktafel voorzien die de gehele verdieping omspant. Hier kan makkelijk alleen gewerkt worden of in groep.

Ik heb gekozen voor gefriseerd beton om de verticaliteit extra te benadrukken, in combinatie met een lichter en donkerder hout. Het heeft connecties met een bos en straalt met deze materialen een rustig karakter uit.

M

A

Q

U

E

T

T

E

MAQUETTE

R

E

N

D

E

R

S

RENDERS